A lakberendezés, a lámpák és az évszakelmélet. De hol van a kapcsolat?!

2020.12.03

Azt tudjuk, hogy a fénynek és a színeknek sajátos élettani hatásaik vannak. Azt is tudjuk, hogy a fények és a színek a hangulatunkra is hatnak. De az megvan, hogy egyes emberek vajon miért szeretik mondjuk a pipacspiros, a mentazöld, a citromsárga vagy mondjuk a pávakék színt maguk körül, míg másokat pont az az árnyalat zavar? Ez a színpreferencia, ami az évszakelmélethez köthető, azaz az emberek többsége a saját évszaktípusához, színtípusához tartozó színeket kedveli.

Az évszakelmélet az emberek természetes színeit vizsgálva négy főtípust, azokon belül pedig három-három altípust különböztet meg. A főtípusokat a színeik alapján Tavasznak, Nyárnak, Ősznek és Télnek nevezi, az altípusok és azok elnevezései az évszakok egymásra hatásából alakulnak ki.

A színtípus megállapításával lehet otthon kísérletezni tesztekkel és leírások tanulmányozásával, de érdemes inkább egy színtanácsadóval együtt egy színkendős teszttel - közel száz színes kendővel - eldönteni a kérdést.

És hogy hogy kapcsolódik ez a világításhoz? A lakberendezésen keresztül. A színpreferenciánk - azaz az egyes színekhez való viszonyunk - megjelenik a lakberendezési igényeinkben is, hiszen ha valaki nem szeret egy színt, akkor nem is veszi körbe magát vele, de a kedvenc szín és a hozzá kapcsolódó anyagok a lakásban is több helyet kapnak. Ezek pedig lámpatípusokat, -stílusokat vonzanak.

Az évszakelmélet szerint az enteriőröket is tudjuk kategorizálni, bár ebben az esetben kevésbbé szigorúak a szabályok, kritériumok, de a színek mellett nagyon fontosak az anyagok, textúrák, felületi struktúrák is. Egész más hangulatot vonz egy tavasz, egy nyár, egy ősz és egy tél típus. Míg az egyiknek az alacsony kontraszt, a természetes len, a natúr fa az életeleme, addig a másik erős ellentétekkel, magasfényű felületekkel, festett bútorokkal veszi körbe magát.

Persze nehezítő tényező, ha a lakásban együtt élők nagyon különbözőek, de ez magyarázatot adhat néhány problémára, és az évszakelmélet szerinti besorolással könnyebben megtalálhatjuk az átmenetet, win-win szituációt teremtve.


És most jöjjön egy játék! 

A következő képsorozatban melyik enteriőr lehet az első képen szereplő hölgy stílusa?

A választ írd be kommentbe, hogy bekerülj az év végi ajándéksorsolásba!

A játék Facebookon is elérhető lesz. Ha ott is kommentelsz, dupla eséllyel indulsz a nyereményért.

A következő bejegyzésben a tél típusokhoz kötődő enteriőrökről olvashattok majd, és persze lámpákról, amiket az Elter Világítás oldaláról szemezgettem.