Évszaktípusok - Ősz

2020.11.07

Neked mi jut eszedbe először az őszről? Szerintem ugyanaz, mint nekem. A sárguló falevelek, a barna avar a lábam alatt. A napfénynek ilyenkor melegebb a színe, minden kicsit aranyló. A színek már tompulnak, fáradnak. Mint az Ősz típus színei: meleg, lágy, szelíd.

A három ősz: a lágy, a meleg és a sötét

Az Ősz három altípusa a Lágy Ősz (ősz-nyár), a Meleg Ősz (ősz-tavasz) és a Sötét Ősz (ősz-tél). Mindhárom altípus palettája meleg, sötét és lágy színekkel van tele. Kicsit nehezek, fűszeresek, gyönyörűek.

Az Ősz típus hivatalosan ritka Magyarországon, és talán pont ezért a legvitatottabb típus is. És a ritkasága az oka annak is, hogy sokan nem ismerik föl, mert egy-egy színtanácsadó-képzést is végig lehet úgy csinálni, hogy nem nagyon találkozunk ezzel a típussal. Nálam eddig két sötét, egy meleg és egy lágy ősz járt kendőzésen. A két Sötét Őszeimre mondhatjuk hogy könnyű esetek voltak, szépen mutatták a kendők, amit kellett. A Meleg Őszöm kicsit meglepett, mert magamban őt régóta lágy ősznek gondoltam. Na de a lágy őszöm...

Ildikó volt. Életem első Lágy Ősz esete, sokat tanultam róla, sok képet láttam, amin ilyen típusú hölgy szerepelt, de ennyi. (Itt jegyezném meg, hogy akkor is fel lehet ismerni egy típust, ha nem rágják a tanfolyamon az ember szájába, csak figyelni kell a kendőzésnél, nem a kliséket keresni.) Naszóval. Ildikóval nem boldogultam. A Tavaszt és a Telet hamar kizárhattuk az élénkségük miatt. Maradt a két lágy típus, a Nyár és az Ősz. Na itt rontottam el, viszont ebből tanultam végül nagyon sokat: mivel a narancsot rossznak láttam rajta, kipöcköltük az Őszt is, maradt a nyár. Ildikó hajlott volna a hideg nyár színei felé, és nem is voltak egyértelműen rosszak rajta, még egy pink rúzzsal is jól nézett ki, de valahogy mégsem volt kerek az egész. Leragadtunk a Lágy Nyárnál. A Nyarak közül a legjobb volt, de furcsa volt, hogy egyik kendőnél sem láttam azt a villanást, azt a felragyogást, ami ennek az egész kendőzésnek a lényegét adja. Aztán Ildikó rámutatott egy kekizöld kendőre, van egy ilyen ruhája és imádja. Jött is az új lendület, feltettem szép sorban a Lágy Ősz kendőket, és végre ott volt a villanás, a ragyogás. A lényeg! 

Persze szuperül nézett ki szinte mindegyik kendővel, de nagyon érdekes volt látni, ahogy a fakó, tompa, "seszínű" kendők mellett hogy kelt életre az arca.