Évszaktípusok - Tél

2020.11.17

Te mit látsz magad előtt, ha a télről van szó? Én nem a vacogásra és a latyakban botorkálásra gondolok, hanem a ropogós hóra, a szikrázóan kék égre, a csupasz, fekete törzsű fákra. Az erős, éles kontrasztokra és a vakító napfényre. Ilyenek a tél típus színei is - ragyogóak, élénkek és hidegek.

Az Tél három altípusa az Élénk Tél (tél-tavasz), a Hideg Tél (tél-nyár) és a Sötét Tél (tél-ősz). Mindhárom altípus palettája hideg, sötét és élénk. Amíg az Élénk Tél a tavasz hatására vibrál, a Hideg Telet a nyár kicsit tompítja, a Sötét Tél színeit az ősz a végletekig mélyíti.

A telek színei összességében sötétek és hidegek, kontrasztjai erősek. Az egyik leggyakoribb típus, és bár a telek is sokfélék, talán itt vannak a legkeskenyebb átmenetek. Például sötétbarna hajjal, világos bőrrel és kék szemmel lehetsz Élénk és Hideg Tél egyaránt, ilyenkor a szem élénksége lehet döntő - ha világító kék, akkor Élénk, ha fakó, jeges kék, akkor Hideg. Ugyanígy apró különbségek lehetnek a Hideg és a Sötét, valamint az Élénk és a Sötét altípusok között. Mondjuk sötétbarna hajjal és sötétbarna szemmel lehetsz Hideg és Sötét Tél is, itt a bőröd színe, az Élénk vagy Sötét Tél dilemmát pedig sokszor a szemszín dönti el.

Én is tél vagyok, mégpedig Sötét Tél. Nagy szerencse, mert így bátran hordhatok feketét. :D Már éppen próbáltam leszokni a sok feketéről, amikor képbe került az évszakelmélet, aztán kiderült, hogy nem kell elhagynom, mert az alapszínem. Viszont nehéz úgy lebeszélni valakit a feketéről, hogy rajtam is az van...