Kapszula gardrób

2021.04.12

Régóta hallani lehet a kifejezést, én is régóta terveztem, mindig halogattam, de mivel  tananyag a kapszulagardrób a Stílus Iskolában, belevágtam. És most már azt is tudom, hogy a kifejezést a '70-es években alkotta meg egy londoni butiktulajdonos, majd Donna Karan hatására vált népszerűvé. :)

A kapszula gardrób lényege, hogy egymással jól variálható ruhadarabokból áll, így szinte minden mindennel kombinálható benne. Egy jól használható szezonális kapszulához azért kell legalább tíz ruhadarab, de maximalizálhatjuk negyvenben. Ennél több darabos ruhatár már nem számít kapszulának.

Tény, hogy nehéz elkezdeni, állítólag nem is való mindenkinek. De ha meg tudsz bírkózni azzal a kínnal, hogy látod, mennyi fölösleges gönc van a szekrényedben, szerintem érdemes kipróbálni. Nem kell hozzá semmit kidobni, csak jelölj ki a szekrényedben egy részt a kapszuládnak, aztán gyűjtsd oda az aktuális szezonban hordani kívánt és egymással jól variálható darabokat és próbáld meg csak azokat hordani az adott évszakban. Elsőre szerintem ne legyél túl szigorú, célozd meg a 35-40 darabos készletet. Gondold végig, most miket hordasz, és aszerint válogasd össze. Nincs szabály, hogy miből mennyi legyen benne, hiszen ha mondjuk nem hordasz szoknyát, vagy ruhát, felesleges lenne beletenni a kapszuládba. És az elején nyugodtan alakíthatod, lecserélheted a rosszul választott darabokat, egy idő után szépen minden a helyére kerül.

Egyik este írtam egy listát, másnap kiválogattam és rendszereztem a tavaszi kapszulám darabjait. Az elsőre vicces, de inkább elkeserítő, hogy eddig is kb ezeket hordtam, mégis legalább négyszer ennyi gönc van a szekrényemben. Ez a kapszula 36 db-ból áll (cipőkkel együtt, de fehérneműk és kiegészítők nélkül), szerintem bőven elég lesz. Cseréltem már benne egy pulcsit – jaaaj, de nem vagyok jóban a pulcsikkal –, két ruhát két trikóra és egy fekete tűsarkút bokacsizmára. Ha megjön az igazi tavasz, lehet hogy ezt visszacserélem, de már nem nagyon hiszek el semmit, amit az előrejelzés mond.

Hát, ez az én első, saját, tavaszi kapszulagardróbom. Valakit egyszer megkérek, számolja ki nekem, hány féle variációban tudom ezeket hordani. Ahogy a kis programomban elkezdtem kialakítani a szetteket, eszméletlen sok a lehetőség, képtelen leszek az összes lehetséges kombinációt összeállítani. Mert ha csak egy farmer-póló kombinációt nézünk, a két blézerrel, a két dzsekivel és a kardigánnal ötféleképpen tudom felvenni (7:5), de ha hozzáteszek még egy pólót, akkor már duplázom (8:10), ha még egyet, akkor triplázom a lehetőségeket (9:15).

Én már most imádom ezt a rendszert, frankón megkönnyíti az életemet, amellett pedig kreativitásra is sarkall. :)