Nyarak a lakásban

2020.12.21

Itt a sorozat negyedik része, amiben a nyár típusokról, a hozzájuk kötődő lakberendezésről és lámpákról írtam.


Nyár - hideg, világos, telítetlen

A nyár színei finomak, visszafogottak, mosottak, ködösek, zömében világosak, mintha szürkés fátyol borulna a színekre. A tónuskülönbség, a kontraszt visszafogott, a nagyon világos és a nagyon sötét színek sem jelennek meg a nyár palettáján.

A nyarak hajszíne szőke vagy barna, általában hamvas. Szeme lehet kék, szürke vagy akár mogyoróbarna, de legtöbbször nehezen meghatározható, egy szóval leírhatatlan, mint a szürkéskék. Bőrük világos vagy középtónusú, lehet alabástrom, rózsás vagy enyhén szürkés.

A három nyár típus közül a világos és a lágy alacsony, a hideg nyár magasabb kontraszttal rendelkezik. A világos nyarak szőkék, szemük és bőrük világos. A kontrasztosabb hideg nyarak haja legtöbbször sötétszőke vagy világosbarna, és bár a hozzá passzoló színek hidegek, az ő színei nem mindig egyértelműen azok. A lágy nyarak haj, szem és bőrszíne hasonlít a hideg nyarakéhoz, de jóval tompábbak és fakóbbak. A nyarak sokszor érzik szerencsétlennek az adottságaikat, legtöbbször szürke egérnek tartják magukat, pedig a jó színek mellett ők is gyönyörűen ragyognak.

Nagyon fontos, hogy ránézésre, fényképről, pár mondatos leírás vagy akár online tesztek alapján soha nem szabad kategorizálni, minden esetben egy színkendős teszttel, színtanácsadással lehet pontosan megállapítani a színtípust.


Nyár típusú enteriőr - az igazi pasztell

A Nyár típus színpalettája a nagyon világos, hideg színektől a közepesen sötét árnyalatokig terjed. A Nyár típusú enteriőr is könnyed, légies, de kevésbé színes. Színei tompák, fakók, ami a többi típusnak unalmasnak tűnhet, de egy nyár típus itt ragyog igazán. Bútorai natúr fa színűek vagy világos festett felületűek, kárpitjai és textíliái természetesek, mint a vászon, nem hivalkodóak. Előfordulnak hosszabb szálú szőrmék, kötött takarók és párnahuzatok. Mintái visszafogottak. Burkolatai közt a fa és a kő egyaránt jelen van, színük inkább világos és hideg árnyalatú. Felületük viszont ne legyen magasfényű, inkább matt vagy selyemfényt válasszuk. Fémszínei is hideg árnyalatúak, az alumínium, a króm, a rózsaarany, esetleg sötétszürke vagy fekete.

Altípusonként itt is vannak eltérések, azok inkább a színek erősségéből, intenzításából adódnak. Míg a világos nyár enteriőrökben a fehér és a világos szürke színé a főszerep, addig a hideg és a lágy nyár terekben nagyobb hangsúlyt kapnak a színek - a középszürke és a kék mellett a rózsaszín is.

És milyenek a nyarak lámpái? Hasonlóan a tavasz lámpáihoz finomak, kecsesek, könnyedek. Főleg fehérek, natúr színűek, szürkék vagy ezüstös fényűek; ha üveg, az lehet áttetsző, opál vagy füstös.

Nowodvorski Gypsum függesztékNova Luce Aria LED függeszték,

AZzardo Sovana távirányítós LED függeszték, AZzardo Antires függeszték,

AZzardo Princessa csillárAZzardo Spell függesztékNova Luce Griffin függeszték


És most folytatódik a játék!

A következő képsorozatban melyik enteriőr NEM felel meg a nyár típusnak?

A választ írd be kommentbe, hogy bekerülj az év végi ajándéksorsolásba!

A játék Facebookon is elérhető. Ha ott is kommentelsz, dupla eséllyel indulsz a nyereményért.

A következő bejegyzésben az ősz típusokhoz kötődő enteriőrökről olvashattok majd, és persze lámpákról, amiket az Elter Világítás oldaláról szemezgettem.