Őszök a lakásban

2020.12.28

Elérkeztünk a sorozat utolsó részéhez: az ősz típushoz, az ősz típusok lakberendezéséhez és lámpáikhoz.


Ősz - meleg, sötét, telítetlen

Az ősz típus színei melegek és kevésbé telítettek. A mélyebb, rezes árnyalatok jellemzőek és a föld színek is zömében ebben a színtípusban találhatóak. A kontrasztok inkább gyengék, vagy közepesek, a színei inkább közepesen sötétek vagy sötétek.

Az őszök hajszíne lehet aranyfényű sötétszőke, világos vagy középbarna, vörös vagy sötét barna. Szeme a borostyán színtől a mélykéken át az egészen sötét barnáig sokféle lehet, általában nem egyértelmű, nehezen meghatározható, de mindenképpen meleg színű.

Az ősz típusokat egymástól leginkább a világosság-sötétség különbözteti meg. A lágy ősz diószőke, dohányszőke hajával, aranybarna, mogyoróbarna, szürkéskék vagy szürkészöld szemével a legvilágosabb ősz típus. Nála jóval intenzívebb a meleg ősz típus, haja vörös, aranyszőke vagy aranybarna, néha rezes beütéssel. Szeme arany-, mogyoró-, csokibarna vagy karamell szín, de akár tompa türkiz is lehet. A sötét ősz típusokat legtöbbször a sötét telekhez sorolják, hiszen haja és szeme egyaránt sötét, de a telekkel ellentétben meleg, aranyló, bronz-fényű.

Nagyon fontos, hogy ránézésre, fényképről, pár mondatos leírás vagy akár online tesztek alapján soha nem szabad kategorizálni, minden esetben egy színkendős teszttel, színtanácsadással lehet pontosan megállapítani a színtípust.


Ősz típusú enteriőr - a földanya

Az Ősz típus színpalettája a közepesen világos, meleg színektől a közepesen sötét és sötét árnyalatokig terjed. Ebben a típusban a legnagyobb a változatosság, a meleg ősz ethno stílusától a lágy ősz természetes romantikáján át a sötét ősz jóval drámaibb, fényűzőbb kategóriájáig. Itt is a meleg árnyalatú natúr fa a főszereplő, festett fa felületnél pedig maradjon látható a fa erezete, megtartva ezzel a természetközeli hatást. Textíliái természetes, matt felületű anyagok, kiegészülve a fényűző bársonnyal és bőrrel. A párnák, takarók és kisebb dísztárgyak hangsúlyozzák a stílus otthonosságát. Fémei meleg árnyalatúak, arany, bronz vagy feketére festettek, króm és alumínium szín itt szóba sem jöhet. Burkolatai meleg árnyalatúak, a sötét változatoknál már megjelenik a magasfény is.

Altípusonként itt is vannak eltérések, azok inkább a színek erősségéből, intenzításából adódnak. Míg a lágy ősz enteriőrökben a bézs és a világos drapp színé a főszerep, leginkább a vintage illik hozzá. A meleg ősz elindul az ethno felé, nagy szerepet kap a tégla- és rozsdavörös, az olivazöld, a fahéj és a mustár; a sötét ősz enteriőrök pedig már az extravagancia irányába kacsintgat, feltűnik itt a borvörös, a mahagóni, az olaj- és a haragoszöld, az okker és a padlizsán.

És milyenek az őszök lámpái? Nagyon sokfélék. Míg egy lágy ősznél a természetes, világos anyagok jellemzőek, a meleg őszöknél ezek mellé társul még az arany és az üveg. A sötét ősznél a télhez hasonlóan látványosak a lámpák, az arany fém és az üveg ki is szorítja a natúr vonalat.


És most jöjjön a játék utolsó fordulója!

A következő képsorozatban melyik lámpa NEM felel meg az ősz típusnak?

A választ írd be kommentbe, hogy bekerülj az év végi ajándéksorsolásba!

A játék Facebookon is elérhető. Ha ott is kommentelsz, dupla eséllyel indulsz a nyereményért.