Stílus Iskola – testalkatok

2021.04.10

Már olyan rég tanultam hivatalos formában, hogy muszáj volt keresnem valami sulit/tanfolyamot, amivel komplikálhatom az amúgy sem unalmas hétköznapjaimat. :D

És mivel eléggé beszippantott a szín- és stílustanácsadás, ebben az irányban keresgélve rátaláltam Piros Erika Stílus Iskolájára, és március elején elkezdtem nála egy stílustanácsadó /personal stylist tanfolyamot. Imádom! Szuper továbbképzés, nagyon örülök, hogy rátaláltam Erikára.

Hétről hétre izgalmas témákról tanulunk, szuper házi feladatokat kapunk, amiket szép sorban megmutatok nektek is.

Kezdem a testalkatokkal.


Nézzük először a homokórát, mint etalont – minden testalkatnál a homokóra-illúzió elérése a cél. Ennél az alkatnál a váll és a csípőszélesség közel azonos, a derék jól definiált. Öltözködésnél ezt az egyensúlyt/arányt kell fenntartani, azaz ne kapjon túl erős hangsúlyt külön a felső vagy az alsótest. A derékvonalat érdemes kiemelni a ruha szabásával vagy egy övvel.


Az egyenes alkatnak a sajátossága, hogy nincs jól definiált derékvonala, a váll, a derék és a csípő szépessége közel azonos. Hogy ezt ellensúlyozzuk, érdemes a vállra és a csípőre fókuszálni, a megfelelő ruhafazonokkal finoman szélesíteni azokat.


A körte testalkatra a keskeny váll, a szélesebb csípő és a jól definiált derék jellemző. Az egyensúly megteremtéséhez a vállak szélesítése mellett a csípőről érdemes levenni a hangsúlyt. 


Az alma típusoknak a váll, a derék és a csípőszélessége közel egyforma, jellemzően pocakra híznak. Cserébe szép karcsúak a karjaik és a lábaik. Éppen ezért érdemes a derékrészről elterelni a figyelmet és a karokra vagy a lábakra irányítani azt. Fontos, hogy ne takargassa magát hatalmas lepelruhákkal, mert ezek erősítenek és formátlanná tesznek.


A fordított háromszög (vagy eper). Vállai szélesek, csípője keskeny, dereka inkább egyenes, igazi atletikus alkat. Az egyensúly a vállak optikai keskenyítésével és a csípő szélesítésével teremthető meg. A ruha ujja, nyaka legyen minél egyszerűbb, a nadrág vagy szoknya viszont lehet bő, színes, mintás, fodros – így a hangsúly az alsótestre kerül.

Sokszor keverednek a testalkatok, és éppúgy előfordul körte felé hajló alma testalkat, mint homokóra felé hajló egyenes, vagy fordított háromszög felé hajló homokóra. A nők nagy része nem látja magát objekíven, ebben is segít egy stílustanácsadás.

Egy stílustanácsadáson a színtípus-meghatározás mellett megnézzük, milyen testalkattal rendelkezel, hogy hogyan tudod kiemelni a testalkatod előnyeit és hogyan tudod elvonni a figyelmet a kevésbé előnyös részeidről. Emellett segítek meghatározni az egyéni stílusodat – nem, nem az én stílusomat erőltetem rád –, és ezek alapján már gyerekjáték egy szuper gardrób összeállítása, ahol nincsenek fölösleges ruhadarabok és nem mész bele olyan impulzus-vásárlásokba, ami csak a katyvaszt növeli a szekrényedben és az életedben. :)