Szín- és stílustanácsadó tanfolyam

2020.08.24

 Úgy három éve találkoztam ezzel a színtípus dologgal. Elkezdtem utánaolvasni, és kb a harmadik mondat után már akartam. A nyolcadiknál már nagyon. Először csak olvastam róla, aztán bejelentkeztem egy budapesti színtanácsadóhoz hogy lássam, hogy is működik ez a gyakorlatban, milyen egy igazi színtanácsadás. Akkor már sejtettem hogy elmegyek a tanfolyamra, de a tanácsadás után már tudtam. Csak azt nem hogy mikor. Aztán az Évszakelmélet és színtípusok a lakberendezésben lett a szakdoga témám, megnyertem vele egy egyetemi tudományos ösztöndíjat, úgyhogy be is iratkoztam Pirityi Évához egy Szín- és stílustanácsadó tanfolyamra.

Első színkörünk a kendőkből - nem kis meló volt...
Első színkörünk a kendőkből - nem kis meló volt...


Tíz szombat alatt tanultuk meg az elméletet és kezdtük el a gyakorlatot. Azt azért csak kezdtük, mert ahhoz, hogy ez jól menjen, rengeteg gyakorlás kell, itt tényleg nem elég csak az elméletet tudni. A külső körülmények - mint a megfelelő erősségű természetes fény, a semleges háttér - mellett a színlátás extra fontos, de a jó hír az, hogy az fejleszthető. Mondjuk nekem szerencsém van, mert vagy jó színlátással születtem, vagy baromira felfejlesztettem. :D

Miközben szombatról szombatra haladtunk az elmélettel, meg kendőztük először egymást, később a meghívott vendégeket, háziként mindenki elkészítette az egyik vizsgafeladatot, a 12 típus színtablóját:


A vizsgára elvihettem a nővéremet, akit addig nem kendőztem, de hideg tél típusnak tippeltem. Végülis télnek tél, de nem hideg, hanem sötét. Mint én. Mármint sötét telek vagyunk mindketten. :D

Végre kezemben az oklevél - nincs több szombat hajnali vonatozás :D
Végre kezemben az oklevél - nincs több szombat hajnali vonatozás :D

Azóta szerencsére sokat sikerült kendőzni/tesztelni. A szakdolgozati kutatásban 30-an szerepeltek, de a kutatás előtt is, és azóta is sok az érdeklődő erre a "varázslatra". Ősszel bele is csaphatunk a lecsóba, hivatalosan is tudok majd színtanácsot adni. :)