Tavaszok a lakásban

2020.12.14

Itt a sorozat harmadik része, amiben a tavasz típusokról, a hozzájuk kötődő lakberendezésről és persze a lámpákról lesz szó.


Tavasz - meleg, világos, telített

A tavasz színei ragyogóak, üdék, egyszerre élénekek és világosak. Mintha a tavaszi napsütésben néznénk ezt a palettát. A hideg és a sötét színek szinte teljesen hiányoznak erről a palettáról. A színek kombinációi gyenge kontrasztértékkel, de rendkívüli telítettséggel rendelkeznek, ezért vibrálóak és energiadúsak.

A meleg típusok közül a tavasz a gyakoribb, haja szőke vagy vörös, szeme kék, zöld vagy barna, de mindenképpen tiszta, élénk színű. Bőre meleg tónusú.

Mint mindegyik főtípus, a tavaszok is sokfélék. A világos tavasz típusoknak a haja, a bőre és a szeme is világos és meleg. Ha nem is látszik egyértelműen a meleg tónus, egy szürke szín rögtön lesápasztja őket. A meleg tavasznál már megjelennek a kicsit erősebb kontrasztok, a színei - haja, szeme, bőre - melegek, aranylóak. ... Az élénk tavasz - ha akarja - bátran lehet igazi papagáj, a legélénkebb meleg színek sem nyomják el, sőt, együtt vibrál velük. A tavaszok közül a legkontrasztosabb, általában az élénk szemszíne árulja el a típusát. Míg a világos és a meleg tavasz közti határvonal néha kicsit elmosódik, az élénk tavaszok a bennük rejlő tél hatására jobban elkülönülnek tőlük.

Itt is muszáj megjegyezni, mennyire fontos, hogy ránézésre soha nem szabad kategorizálni, minden esetben egy színkendős teszttel, színtanácsadással lehet pontosan megállapítani a színtípust.


Tavasz típusú enteriőr - az újjászülető természet

A Tavasz típus színpalettája a nagyon világos, meleg színektől a közepesen sötét árnyalatokig terjed. A Tavasz típusú enteriőr könnyed, légies, színes, bohém. A merész színválasztások mellett jellemzőek a világos tónusú vagy fehérre festett fa bútorok, a textileken virág- és más játékos minták, hímzések, világos, könnyedebb szőrmék, horgolt párnák, takarók. Fémei fehérek vagy meleg árnyalatúak, arany, réz vagy bronz színűek. Padlóburkolata leginkább fa, abból is a világos, sárgás-barna színezetű, de ha hidegburkolat kerül a lakásba, az nem fényes, nem hangsúlyos. Jól illik hozzá a meleg árnyalatú, világosabb tónusú, otthonos téglaburkolat. A nagy levelű, üdezöld növények erősítik legjobban a Tavasz típusú enteriőrt.

Altípusonként itt kisebbek az eltérések, azok inkább a színek erősségéből, intenzításából adódnak. Míg a világos tavasz enteriőrökben a fehér-bézs-drapp világos harmóniáját itt-ott megtöri egy élénkebb, de világos szín, addig a meleg és az élénk tavasz terekben nagyobb hangsúlyt kapnak a színek.

És milyenek a tavasz lámpái? Természetesek és minden esetben világosak. Lehet opálüveg, de inkább fa, textil vagy tengerifű. Ha fém, akkor az légies, fehérre festett, enyhén antikolt vagy világos arany.

Nowodvorski Bio függesztékNowodvorski Cora White 2 izzós függesztékNowodvorski Viper függesztékNova Luce Melody függesztékTK Lighting Cyklop függeszték


És most folytatódik a játék!

A következő képsorozatban melyik enteriőr felel meg a tavasz típusnak?

A választ írd be kommentbe, hogy bekerülj az év végi ajándéksorsolásba!

A játék Facebookon is elérhető. Ha ott is kommentelsz, dupla eséllyel indulsz a nyereményért.

A következő bejegyzésben a nyár típusokhoz kötődő enteriőrökről olvashattok majd, és persze lámpákról, amiket az Elter Világítás oldaláról szemezgettem.