Telek a lakásban

2020.12.07

Itt a sorozat második része, amiben lesz pár szó a tél típusokról, a hozzájuk kötődő lakberendezésről és persze a lámpákról.


Tél - hideg, sötét, telített

A tél típus színei szikrázóak, energikusak, telítettek, élénkek és hidegek. Jellemzően sötétek, ugyanakkor nagyon világos színeket is találunk a színpalettáján, hiszen itt nagyon erős a sötét-világos kontraszt.

A tél az egyik leggyakoribb típus, haja általában barna, sötétbarna vagy fekete; szemszíne barna, fekete vagy kék; bőre a hűvös alabástromtól a sárgás tónuson át az oliváig sokféle lehet.

És bár a telek is sokfélék, talán itt vannak a legszűkebb átmenetek. Például sötétbarna hajjal, világos bőrrel és kék szemmel lehetsz Élénk és Hideg Tél egyaránt, ilyenkor a szem élénksége lehet döntő - ha világító kék, akkor Élénk, ha fakó, jeges kék, akkor Hideg. Ugyanígy apró különbségek lehetnek a Hideg és a Sötét, valamint az Élénk és a Sötét altípusok között. Mondjuk sötétbarna hajjal és sötétbarna szemmel lehetsz Hideg és Sötét Tél is, amit a bőröd színe, míg az Élénk vagy Sötét Tél dilemmát pedig leggyakrabban a szemszín dönti el.

De nagyon fontos, hogy ránézésre soha nem szabad kategorizálni, minden esetben egy színkendős teszttel, azaz színtanácsadással lehet pontosan megállapítani a színtípust.

Tél típusú enteriőr - a feltűnő ellentétek

A Tél típus színpalettája a nagyon világos, hideg színektől a közepesen sötét és sötét árnyalatokig terjed. Sokszor egy meghökkentő, erős színnel bontja meg a monokróm hatást. A natúr fa itt kevés szerepet kap, a bútorok felülete festett, leginkább matt vagy magasfényű. Burkolatai változatosak, jelen van a sötét karakterű vagy fehérre festett fa, a puha szőnyeg vagy a fényes kő. Textíliái hangsúlyosak, nehezek, fényűzőek, mint a bársony, a brokát, vagy akár a flitteres csillogó anyagok. Fémei jellemzően krómozottak, feketék vagy fehérek, néhol felbukkan a fényűző arany szín is. Tükrök, kisebb-nagyobb dísztárgyak, festmények, galériafalak, keskeny levelű zöld növények erősítik a stílust.

Altípusonként elég nagy az eltérés, míg a hideg tél szinte csak fekete és fehér, az élénk télnél megjelennek nagyobb felületeken az erős színek. Végül itt van a sötét tél, ami sok sötét és hangsúlyos színt használ.

És a lámpák? Feltűnő vagy eltűnő, látványos vagy rejtett. Ha látványos, akkor fekete, krómozott vagy arany; fényes, szupermatt vagy csillogó kristályos; lehet minimál, glamour vagy akár art deco. Legyen benne valami extra, hiszen a tél drámai és fenséges, sohasem "szürke egér".

Zuma Quasar függesztékZuma Riano függesztékAZzardo Strange LED függesztékNova Luce Palencia LED függesztékAZzardo Decora függesztékÉs most folytatódik a játék!

A következő képsorozatban melyik lámpa NEM felel meg a tél típusnak?

A választ írd be kommentbe, hogy bekerülj az év végi ajándéksorsolásba!

(a, Nova Luce Mia függeszték; b, Nova Luce Vitra függeszték; c, AZzardo Bard állólámpa; d, AZzardo Sirius függesztett lámpa)


A játék Facebookon is elérhető. Ha ott is kommentelsz, dupla eséllyel indulsz a nyereményért.

A következő bejegyzésben a tavasz típusokhoz kötődő enteriőrökről olvashattok majd, és persze lámpákról, amiket az Elter Világítás oldaláról szemezgettem.