A színtípusokról

2020.09.11

Nagyon sokan írnak a témáról, nem akarok oktatóanyagot összerakni az évszakelméletről, de ha érdekel a színtípusod, jobban tudod majd használni ezt az egészet, ha érted az elméletet.

Mindennek az alapja a színek tulajdonságai, azaz a színek világossága, telítettsége és hőérzete. A Munsell-féle színtesten remekül látszik a világosság és telítettség. Képzelj el egy gömböt, aminek a felszínén találhatóak a tiszta színek, az Y tengelye a szürkeskála - felül a tiszta fehérrel, alul a tiszta feketével -, az X tengelyén pedig a tiszta színekhez egyre erősebben adódik az Y tengely szürkéje, így egy színátmenetet kapunk mondjuk a tiszta pirosból a semleges szürkébe.

Munsell modellje a színtulajdonságok bemutatására
Munsell modellje a színtulajdonságok bemutatására

A telített színeket a legjobban Nemcsics Antal Coloroidjának színköre szemlélteti, és ezek a telített színek adják hol a hideg, hol a meleg érzetet, attól függően, milyen arányban keverednek benne az alapszínek. Minél több sárga van egy színben, annál melegebb, annak ellenére, hogy a tiszta sárgát a hideg színekhez soroljuk. Tehát amíg egy tiszta sárga hideg, addig a narancs minden árnyalata meleg szín. A tiszta pirostól a tiszta kékig minden szín hideg, ahogy a tiszta zöldtől a sárgáig meleg. A kéktől a zöldig nem ilyen egyértelmű a helyzet, itt helyezkednek el a páva- és petrolkékek, türkizek, amiknek a hőérzete inkább más színekhez való viszonyításon múli

a Nemcsics-féle Coloroid színköre
a Nemcsics-féle Coloroid színköre

A három színtulajdonság az évszakelméletben mindig együtt szerepel, ezek a színtípusokban nagyon szorosan összefüggnek.
Ezekkel a tulajdonságokkal leírt, meghatározott színek az arc mellett valamiféle kontrasztot alkotnak. Ha a bőrünk-szemünk-hajunk összességében hideg árnyalatú, egy meleg szín a szimultán kontraszt (a kompozíció színeiben jelentkező ellentétek, kontrasztok miatt a színek megváltoztathatják egymás hatását) miatt elszínezi a bőrünket, a szemünket, rontja az összképet. Hasonlóan a világos-sötét, a telített-telítetlen színek is különböző harmóniát adnak az arc mellett. Például világos szőke haj, kék szem, porcelán bőr mellett a világosságkontraszt miatt komorak a legsötétebb színek; hamvas haj- és bőrszín, fakó szemszín mellett egy egy erőteljes, telített szín pedig a telítettségkontraszt miatt kelt nemkívánt hatást. És persze fordítva is ugyanez a helyzet.

melyik a harmonikusabb?
melyik a harmonikusabb?

A színtulajdonságok alapján a színeket - és az embereket - négy főcsoportra osztjuk:- világos, telített, meleg - tavasz- világos telítetlen, hideg - nyár- sötét, telítetlen, meleg - ősz- sötét, telített, hideg - tél

Szerencsére a főcsoportok - mint a valódi évszakok - hatnak egymásra, így pontosabb, árnyaltabb képet kaphatunk az egyes színtípusokról. Így lesz az egyszerű tavaszból világos tavasz, meleg tavasz és élénk tavasz; a nyárból világos nyár, hideg nyár és lágy nyár; az őszből lágy ősz, meleg ősz és sötét ősz; a télből pedig élénk tél, hideg tél és sötét tél.

a színek és az évszakok körforgása


Persze egy-egy színtípuson belül is nagyon sokfélék vagyunk, de a tizenkét altípus valamelyikébe mindenki besorolható, olyan eset nincs, hogy valaki nem tartozik semelyik kategóriába. Olyan viszont előfordul, hogy a színtanácsadó is elbizonytalanodik, éppen ezért sem tippelünk vagy mondunk ítéletet színtípusmeghatározás előtt.